nieuws

02 okt 2000, 00:12

Beeldend kunstenaar creëert elektronisch alternatief voor verafschuwd ‘ontleedcollege’

Een Groningse kunstschilder heeft een elektronisch alternatief ontwikkeld voor het door dierenliefhebbers verafschuwde ontleden van dieren door studenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kunstenaar heeft een CD-ROM vormgegeven die dit bekende onderdeel voor eerstejaars studenten biologie overbodig maakt, doordat er plaatjes op een computerscherm verschijnen die het binnenste van de diertjes stap voor stap tonen.
‘’Studenten snijden niet graag meer een dag in de dieren’’, stelt schilder en vormgever Eduard Bezembinder. Met behulp van foto- en videomateriaal van de afdeling Dierfysiologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een onderwijspakket ontwikkeld bij het computer ondersteunend onderwijs team BioCOOT.
‘’Een artiest die elektronische onderwijsprogramma’s vormgeeft temidden van biologen, het is natuurlijk bijzonder’’, erkent onderwijsmedewerker Solita van Duin. ‘’Maar er zijn goede argumenten voor. Onze faculteit doet fundamenteel onderzoek naar bijvoorbeeld de werking van spieren’’, vertelt ze. ‘’Deze CD-ROM maakt dit voor studenten aanschouwelijk en het goed beeldend presenteren is nu juist iets dat Eduard uitstekend kan’’.
Een cursus pc-gebruik leverde Bezembinder de technische kennis op die nodig was om bij de biologen ‘binnen’ te komen. Hij doorliep voordien kunstacademie Minerva in de stad Groningen. Zijn artistieke werk valt onder het zogeheten ‘grafisch realisme’, legt hij uit. Hij schildert met acrylverf op doeken, waarop onder meer silhouetten van dieren te zien zijn.