nieuws

06 jun 2001, 00:12

Bedrijven uit Randstad trekken vaker naar Groningen

Noord Nederland wordt steeds populairder bij bedrijven die wegtrekken uit de randstad. In het verleden waren het vooral provincies als Noord-Brabant waar de ondernemingen heentrokken, maar er komt nu ook een trek richting Groningen op gang.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel Groningen. Uit het verslag over vorig jaar blijkt dat 64 bedrijven de drukke randstad achter zich lieten ten gunste van Groningen, terwijl zo'n 39 bedrijven juist de gang richting westen maakten. Per saldo kwamen er dus 25 bedrijven naar Groningen.
Hiermee zet zich een tendens voort die werd ingezet in 1999 toen zich 33 bedrijven meer uit de randstad in Groningen vestigden dan er naar toe gingen. Voordien was het altijd andersom.
De Kamer van Koophandel dacht in 1999 nog dat het ging om een eenmalig vestigingsoverschot. Nu denkt de Kamer van Koophandel dat het gaat om een trend. De Kamer van Koophandel denkt dat Groningen in trek komt wegens de beschikbaarheid van hoog opgeleid personeel, de ruimte en de lagere prijzen voor onroerend goed.