nieuws

23 okt 2001, 00:12

Bedrijf voor bloedvergiftiging opgericht op basis van Groningse vinding

ABN-AMRO Participaties en twee farmaceutische bedrijven investeren veertien miljoen gulden in de oprichting van PharmAAware. Dit bedrijf wil op basis van een recente wetenschappelijke vinding een middel tegen sepsis, oftewel bloedvergiftiging ontwikkelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) ontdekten in 1993 dat het menselijk enzym alkalische fosfatase de giftige stof endotoxine onschadelijk kan maken. Endotoxine kan in de bloedbaan heftige ontstekingsreacties, oftewel bloedvergiftiging veroorzaken. De Groningse wetenschappers zijn verheugd dat PharmAAware hun vinding verder gaat ontwikkelen. ,,Het is uitzonderlijk dat een wetenschappelijk idee de basis vormt voor dergelijke grote investeringen”, zegt medisch bioloog K. Poelstra van de RuG.
Omdat de huidige geneesmiddelen niet goed werken, zoeken wetenschappers over de hele wereld naar een middel dat het endoxine direct onschadelijk kan maken. Poelstra acht de kans groot dat zijn onderzoek zal leiden tot een effectief medisch preparaat.