nieuws

12 mrt 2013, 20:08

Beatrix vrijdag voor het laatst als koningin naar Groningen: naar NNO

Vrijdag 15 maart 2013 is Koningin Beatrix eregast bij een jubileumconcert van het Noord Nederlands Orkest (NNO) in De Oosterpoort in Groningen. Onder leiding van chef-dirigent Stefan Asbury speelt het NNO die avond muziek van twee Russische grootmeesters, Prokofjev en Sjostakovitsj. Solist is de Londense vioolvirtuoos Charlie Siem.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het NNO komt voort uit een lange traditie van symfonische muziekbeoefening in het Noorden. Die begon in Groningen met de oprichting in 1862 van het eerste symfonieorkest van Nederland. Door een fusie tussen de afstammeling daarvan, het Noordelijk Filharmonisch Orkest en het Frysk Orkest ontstond in 1989 het huidige NNO. Tegenwoordig wordt het orkest bevolkt door tien nationaliteiten, maar de Noordelijke wortels zijn nog steeds merkbaar en worden ook gekoesterd.


Het NNO speelt op vele podia in Groningen, Friesland en Drenthe, maar ook in de rest van Nederland. Jaarlijks komen er ruim negentigduizend betalende bezoekers luisteren, waaronder vijftienduizend kinderen. Internationaal erkende solisten en dirigenten werken graag met het orkest en talentvolle studenten van conservatoria doen er ervaring op. Ook beginnende topdirigenten maken er vlieguren.


Het bereiken van de 150-jarige leeftijd is reden voor een muzikaal feestje in het seizoen 2012-2013.  Om duidelijk te maken dat het orkest tegelijkertijd stokoud is en springlevend! Een aantal concerten krijgt een ‘jubileumstrik’ en samen geven zij een goed beeld van de NNO staalkaart: van Beatles tot Mahler, van concertzaal tot openlucht, van educatief project tot fijnproevermenu. Het NNO is trots en vereerd dat zij de Koningin als eregast mag begroeten.