nieuws

19 sep 2001, 00:12

BBC maakt opnamen van TAP in Stadskanaal

De BBC heeft vandaag (maandag 17 september 2001) opnamen gemaakt van het Tegen Alcomobilisme Project (TAP) in Stadskanaal. De aandacht van de Britten werd vooral getrokken door de bijzondere controle manier die de Nederlanders, in dit geval in Stadskanaal, er op na houden. Wie zich aan de regels houdt wordt beloond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De opnamen werden gemaakt in het kader van de Britse infotainment serie "Meet the Neigbours". Dit populaire BBC 2 programma zoekt typische niet-engelse buitenlandse gewoonten. In Nederland stuitte men op TAP. TAP, al geruime tijd opgezet in het noorden, wordt ook in Stadskanaal intensief opgepakt. Horeca, taxibranche, sportclubs, politie en gemeente proberen in gezamenlijk overleg het uitgaand en sportend publiek op de gevaren van het rijden onder invloed te wijzen. Daarvoor zijn o.a. speciale opleidingen voor barpersoneel en kantinevrijwiliigers ontwikkeld, rijdt er de TAP taxi (met twee chauffeurs) en wordt er intensief door de politie gecontroleerd. Om het grote publiek positief achter de aanpak te krijgen worden automobilisten die niet in overtreding zijn beloond. Wie in de gemeente Stadskanaal moet blazen en niet in overtreding is krijgt van de dienstdoende agent een kaartje. Dit kaartje kan worden ingestuurd en eens per maand wordt er onder de inzenders een diner voor twee (inclusief vervoer) verloot. Een opmerkelijke en zeker ook in Nederland nog geen alledaagse aanpak. Maar wel in Stadskanaal, waar de politie vanaf 1 oktober officieel met dit TAP onderdeel van start gaat.
In de BBC serie is de populaire presentator en hoofdpersoon Jeremy Clarkson te zien. Hij wordt in zijn opvallende Jaguar E type 4.2 Cabrio, door twee agenten uit Stadskanaal aangehouden en moet blazen. Hij blaast een "P", dat wil zeggen: goed, u mag doorrijden. Clarkson neemt dankbaar het kaartje in ontvangst. De uitzending op BBC 2 is gepland op een vrijdagavond in januari 2002.