Nieuws

BBB in Staten Groningen: “Verbinding en geen polarisatie”

In Provinciale Staten van Groningen is vanmorgen een “duidingsdebat” gehouden, waarin de fractievoorzitters van de partijen konden reageren op de verkiezingsuitslag. Alle ogen waren gericht op de BBB, omdat deze partij een spectaculaire overwinning heeft geboekt en met twaalf zetels in Provinciale Staten is vertegenwoordigd. De grote vraag was: hoe ziet fractievoorzitter Gouke Moes de politieke toekomst? En wat vinden de andere fracties?


Leestijd: 2 minuten

Coalitie met BBB, PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie, luidt het advies van de informateur
Coalitie met BBB, PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie, luidt het advies van de informateur

De fractie van de BBB in Provinciale Staten van Groningen wil verbinding zoeken met andere partijen en geen polarisatie. ‘We willen niet over links en niet over rechts, maar zoveel mogelijk met andere partijen échte problemen oplossen. Daarom ook willen we een coalitieakkoord op hoofdlijnen, zonder in beton gegoten afspraken, met veel ruimte voor Statenleden’, zo zei Gouke Moes, fractievoorzitter van de BBB in de Staten van Groningen.

De BBB in Groningen heeft 12 van de 43 zetels en is de grootste partij. De BBB wil dat een informateur in Groningen de komende weken gaat onderzoeken welk college van GS er geformeerd kan worden die ook kan bijdragen aan herstel van vertrouwen.

Tijdens het zgn ‘duidingsdebat’ lieten ook andere partijen weten te willen streven naar een meer open bestuurscultuur. ‘We willen de informatie ook graag gebruiken om de BBB beter te leren kennen’, aldus Pascal Roemers van de PvdA, met 5 zetels de tweede partij. Ook GroenLinks, eveneens 5 zetels, liet weten open te staan voor gesprekken met de BBB over tal van thema’s, aldus fractievoorzitter Melissa van Hoorn.

Verbinding

Namens de ChristenUnie liet fractievoorzitter Johan Hamster weten dat het in Groningen nu tijd is voor verbinding, tussen links en rechts en Stad en Ommeland. “Wij zijn het in de provinciale politiek over misschien wel tachtig procent van de zaken toch wel eens. Laten we dus samenwerken”, aldus Hamstra.

Bram Schmaal (Groninger Belang): “Laten we een stevig programma maken, waardoor we zaken echt aan kunnen pakken, en niet onderhandelen of we over links of over rechts gaan. Partijen hier hebben veel raakvlakken met elkaar, dus dan moeten we een stabiele coalitie kunnen maken die flink gas kan geven om zaken aan te pakken.”

Erik Jan Benneman (VVD): “Er zijn momenteel erg veel partijen in Provinciale Staten. Daardoor kan niemand in alles z’n zin krijgen. Iedereen moet over z’n schaduw heen springen, en dan kunnen we een breed gedragen programma maken “, zo betoogde hij.

Sander Clasen (D66): “Wij willen samenwerken. Maar het klimaatprobleem blijft doortikken en we vinden echt dat daar wat aan gedaan moet worden. Wij zullen dus blijven drammen voor een beter klimaat”.

Meint Kolthof (Partij voor de Dieren): “Wij werken graag samen, ook met de BBB. Maar we willen wel echt zaken veranderen in de provincie, want we hebben met ons allen echt een zieke samenleving opgebouwd, en daar moeten we nu echt wat aan doen”.

Informateur kan aan de slag

De stand van zaken is nu dat de politieke partijen formeel opdracht hebben gegeven aan een informateur. Dat is Ard van der Tuuk, burgemeester van het Westerkwartier. Deze gaat nu met alle partijen afzonderlijk aan tafel om hun wensen in kaart te brengen. Vermoedelijk over een week of drie brengt hij dan advies uit over hoe de BBB verder moet gaan om te komen tot een nieuw college dat kan rekenen op een meerderheid.

====================

Meer over de  verkiezingen in Groningen: Na de verkiezingen – Provincie Groningen