nieuws

03 aug 2001, 00:12

“Bankjes op de Grote Markt? Veel te truttig”

Tijdens het referendum stemde Wil Grol (60), voorzitter van de bewonersorganisatie Binnenstad Oost, tegen. “Ik vond het plan van de parkeergarage helemaal niks,” zegt hij daarover. Nu hij forumlid is, kan hij zelf zijn mening kwijt over de toekomst van de Grote Markt en omgeving.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vooral de Noordzijde moet nodig onder handen worden genomen, is de mening van Grol. “Daar moet echt wat aan gebeuren. Nu ziet het er vreselijk verwaarloosd uit.” Met name het pand van V en D is het forumlid een doorn in het oog. “De wederopbouw moest pronkerig zijn. Maar nu ziet het er alleen maar kil en saai uit.” Als Grol het echt voor het zeggen had dan zou de Noordzijde veel meer warmte uitstralen. “Maar goed, ik ben geen architect.”
Over het Waagstraatcomplex is Grol heel tevreden. “Dat straalt tenminste warmte uit. Het complex is prachtig om naar te kijken. Maar dat komt voornamelijk door de kleurstelling.” Toch heeft de zestigjarige ook hier een kritiekpuntje: het plein is volgens hem lang niet gezellig genoeg. “Bovendien, als ik daar op een terrasje zit, tocht het aan alle kanten. En ik word trouwens een beetje claustrofobisch met al die gebouwen om me heen.”
Ook de Zuidzijde van de Grote Markt kan er in de ogen van Grol goed mee door. “In tegenstelling tot de noord- en oostkant, vind je daar tenminste eenheid.” Eenheid is dan ook iets wat Grol mist in de omgeving van de Grote Markt. Volgens hem zou meer harmonie al een veel verbetering opleveren. “Vooral qua stijl en uitstraling moeten de Noord- en Oostzijde meer op elkaar afgestemd worden,” vindt het forumlid. Hoe dat precies zou moeten gebeuren, weet hij echter nog niet.
Wat voor Grol wel als een paal boven water staat is dat de Grote Markt een stuk gezelliger en intiemer moet worden. Vooral wat groen en een aantal bomen kunnen daar een bijdrage aan leveren, vermoedt Grol. “Maar wist je dat er in de hele geschiedenis van de Grote Markt nog nooit een boom op het plein heeft gestaan?,” vertelt hij. “Maar afgezien daarvan blijf ik het een goed idee vinden.” Grol trekt de vergelijking met de Vismarkt waar wel bomen staan die het plein opsieren. “Dat ziet er toch prachtig uit.”
Het plan voor een cultureel centrum aan de markt is door de zestigjarige positief ontvangen. Wel zou hij dan het liefste zien dat het theater niet al te groot wordt. “Want dan krijg je parkeerproblemen,” vermoedt hij. En een parkeergarage onder of in de directe nabijheid van de Grote Markt is voor Grol absoluut ondenkbaar. “Dat was voor mij ook de reden dat ik bij het referendum tegen stemde,” vertelt hij. “Als de plannen voor een garage en de noordwand losgekoppeld waren geweest, had ik zeker voor gestemd.”
Een veel gehoorde klacht over de Grote Markt is het tekort aan zitplaatsen. Grol kan zich daar niet in vinden. “Ik vind het maar truttig, al die bankjes. Als mensen willen zitten, gaan ze maar naar het Martinikerkhof. Daar is zitruimte genoeg,” is zijn mening.