nieuws

19 feb 2001, 00:12

Babysterfte kan omlaag door stoppen thuisbevallingen

Het stoppen met thuisbevallingen kan leiden tot een daling van het sterftecijfer onder pasgeboren baby’s. Dit stelt de Groningse hoogleraar kindergeneeskunde P.J.J. Sauer. ‘’Een veilige bevalling kan het best plaatsvinden in grote, gespecialiseerde ziekenhuizen’’, meent hij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Nederland mogen vrouwen kiezen waar ze bevallen; thuis of poliklinisch. Nederland zou mede daardoor in de sterftestatistieken een gemiddeld beeld tonen. In Zweden, waar thuisbevallen niet mag, overlijden de minste baby’s.
Sauer ziet mogelijkheden het sterfteverschil van een promille met Zweden te laten verdwijnen. Grote ziekenhuizen worden daar dag en nacht door ervaren hulpverleners bemand. ‘’Wanneer we ook in ons land de specialisten in grote ziekenhuizen concentreren kunnen we op hetzelfde niveau komen’’, verwacht hij. ‘’Bij noodgevallen is alle expertise aanwezig’’.
Het is de vraag of het populaire thuisbevallen snel uit de gratie raakt. Verloskundigen, zoals verenigd in de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, profileren zich nadrukkelijk als voorvechters van het in de westerse wereld unieke Nederlandse systeem. ‘’Het is net een geloof’’, erkent Sauer. ‘’Maar als gevolg van bijvoorbeeld het beperkter aantal uren dat zorgverleners mogen werken, en er soms minder mensen beschikbaar zijn, zal de neiging toenemen toch naar het ziekenhuis te gaan. Een verloskundige kan daar bijvoorbeeld meerdere vrouwen controleren.’’
De epidemioloog J. Mackenbach meldde deze week dat een kwart van de Nederlandse babysterfgevallen mogelijk voorkomen kan worden. Sauer vindt deze stelling voorbarig. De onderzoekscijfers waar Mackenbach zich op baseert zijn nog niet gepubliceerd.