nieuws

15 feb 2001, 00:12

AZG start grootschalig onderzoek naar plotselinge doofheid door herpes-virus

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) start met een onderzoek naar de behandeling van plotselinge doofheid. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 1500 mensen van het ene op het andere moment ernstig slechthorend. De oorzaak hiervan is onbekend en genezing is niet of nauwelijks mogelijk. Naar verwachting neemt het onderzoek drie jaar in beslag

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omdat plotselinge doofheid zelden voorkomt is samenwerking met de acht academische centra noodzakelijk om honderd patiënten bij elkaar te krijgen. Ook tachtig algemene ziekenhuizen en drie Belgische klinieken zijn bij het onderzoek betrokken.
Mogelijk speelt een virus uit de herpesfamilie een rol bij het ontstaan van plotselinge doofheid. Na een infectie vestigt dat virus zich in een zenuwknoop in onder meer het binnenoor waar het virus zintuigcellen aantast. De gehoorschade ontstaat door de afweerreactie van het lichaam.
De patiënten die deelnemen aan het onderzoek krijgen een buitengewoon hoge dosis corticosteroïden toegediend. Hierdoor wordt het immuunsysteem van de mens onderdrukt. Alleen patiënten bij wie het gehoor binnen 24 uur ernstig verslechterd is, komen in aanmerking voor dit onderzoek. Behandeling heeft alleen zin als de gehoorschade niet langer dan veertien dagen geleden is opgetreden.