nieuws

20 sep 2000, 00:12

AZG ontwikkelt betere behandeling schaamlipkanker

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) heeft een nieuwe methode ontwikkeld om uitzaaiingen van schaamlipkanker vast te stellen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de lymfeklieren in de liezen kan de eerste lymfklier worden gelokaliseerd, waarna deze operatief kan worden verwijderd. Het AZG ontdekte dat deze eerste klier representatief is voor de overige klieren. Dit betekent dat wanneer er geen uitzaaiing in de eerste klier zit, de andere klieren vrijwel zeker ook geen uitzaaiingen bevatten en dus waarschijnlijk niet hoeven worden verwijderd hoeven worden.
Voorheen moest het hele gebied rond de schaamlippen en de lymfeklieren operatief worden verwijderd om de kanker te bestrijden. De vochtophoping die deze ingreep tot gevolg heeft, levert achteraf vrijwel altijd problemen op.* Het onderzoek van het AZG heeft drie jaar geduurd en is uniek in de wereld. ,,Omdat de ziekte vrij zeldzaam is, vergt het veel moeite genoeg patiënten te vinden voor een representatief onderzoek’’, aldus gynaecoloog-oncoloog drs. J. de Hullu. Het Groningse onderzoek betrof 59 patiënten. In Nederland wordt jaarlijks bij tweehonderd vrouwen schaamlipkanker geconstateerd.
De voorbereidingen voor een vervolgonderzoek worden reeds getroffen. ,,Eén groep vrouwen opereren we op de drastische manier, bij de andere groep verwijderen we geen andere klieren meer en kijken wat het gevolg is’’, aldus De Hullu. Het Europese vervolgexperiment moet zeshonderd proefpatiënten tellen om een wetenschappelijk gedegen resultaat te geven.