nieuws

20 sep 2000, 00:12

AZG onderzoekt nieuwe behandelmethode ziekte van Parkinson

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) start een onderzoek naar de werking van een specifieke operatietechniek die moet leiden tot een verbetering van de ziekte van Parkinson.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het unieke onderzoek gaat vier jaar duren. Het Internationaal Parkinson Fonds (IPF) steunt het project met een ton per jaar.
Bij de ziekte van Parkinson wordt het zenuwsysteem van de hersenstam van een patiënt aangetast. Hierdoor reageren de hersenen niet meer adequaat op bewegingssignalen die vanuit het lichaam worden doorgestuurd. De oorzaak van de ziekte van Parkinson is niet bekend. Mondiaal ondervinden gemiddeld 250 op de 100 duizend mensen de gevolgen van de aandoening. Genezing en voorkoming van de ziekte is niet mogelijk. Medicijnen hebben wel een positief effect op de symptonen, maar vaak zijn de getroffen cellen in de hersenen te zeer beschadigd om nog afdoende met medicijnen te kunnen bijsturen.
Een andere manier om de hersenbeschadigingen te lijf te gaan is middels neurochirurgische operaties. Ervaring doet vermoeden dat deze operatietechniek niet alleen op de korte, maar ook op de langere termijn positieve werkingen voor de Parkinson-patiënt zou kunnen bewerkstelligen. Een verdere aantasting van omringende cellen zou wellicht tegen kunnen worden gegaan door de ziekte ‘in te kapselen’. Het AZG gaat de komende vier jaar gericht onderzoek doen naar deze vermoede bijwerkingen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met andere neurologische centra in Nederland. Het project wordt geleid door de Groningse neuroloog prof. dr. K. Leenders. Het merendeel van het onderzoek wordt gewonnen uit reguliere klinische ziekenhuisbehandeling. De supplementaire research zal twee tot drie ton per jaar extra gaan kosten.