nieuws

07 feb 2001, 00:12

AZG: ‘klikgebitten’ zijn fijner dan reguliere tandprotheses

Dragers van zogenaamde ‘klikgebitten’ zijn meer tevreden over hun prothese dan gebruikers van traditionele kunstgebitten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dragers van een klikgebit geven hun tanden gemiddeld een acht als rapportcijfer, terwijl de gebruikers van het normale kunstgebit hun voorziening met een mager zesje waarderen. Het betreft de eerste studie ter wereld waarin de tevredenheid van gebruikers van beide gebitten op deze schaal wordt gemeten.
Het klikgebit wordt in de mond vast geklikt op een metalen stangetje in de onderkaak dat zich hecht aan twee implantaten. De klachten die het traditionele kunstgebit veroorzaakt – heen en weer schuiven, pijn en problemen bij het eten en spreken – komen bij het merendeel van de dragers van een klikgebit niet voor. ,,Veel gebruikers voelen zich sociaal minder gehandicapt’’, aldus onderzoeker en tandarts H. Meijer. ,,Esthetisch gezien staat het ook beter. Mensen durven sneller weer uit eten te gaan.’’
Het AZG onderzocht de afgelopen tien jaar 150 dragers van traditionele kunstgebitten en de afgelopen vijf jaar gebruikers van de implantaat gedragen overkappingsprothese, zoals het klikgebit officieel heet. Landelijk gezien hebben naar schatting 600 duizend Nederlanders klachten over hun kunstgebit. Dit is bijna een derde van de anderhalf tot twee miljoen dragers van een tandprothese.
Onderzoeker en kaakchirurg G. Raghoebar vermoedt dat nu is aangetoond dat het klikgebit betere resultaten afwerpt nog meer mensen voor deze techniek zullen kiezen. ,,Er rust nog steeds een taboe op’’, ervaart hij. ,,Mensen vinden implantaten griezelig of zijn er niet mee bekend. Maar het betreft een eenvoudige ingreep die onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd.’’