nieuws

19 jul 2000, 00:12

AZG heeft komt met baanbrekende gentherapie tegen hartziekten

Het Academisch Ziekenhuis Groningen introduceert een baanbrekende gentherapie tegen hartziekten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De methode wordt straks gebruikt als alternatief voor het bekende dotteren om een hartinfarct te voorkomen en het uitvoeren van bypassoperaties. De gentherapie stimuleert de bloedtoevoer van de hartspier door bloedvaten zelf te laten groeien. De nieuwe therapie geeft cardiologen een middel om hartpatiënten te behandelen die geen bypassoperaties meer kunnen ondergaan. Voor dit soort patiënten zijn de hartkransvaten na een aantal ingrepen te zwak voor ‘mechanische’ operaties, aldus cardioloog en medebedenker van de methode dr. René Tio.
Tio maakte in de Verenigde Staten deel uit van het onderzoeksteam dat aan de genmethode werkte. ‘We zijn het eerste ziekenhuis in Europa dat ermee werkt en hebben goede hoop dat het de levenskwaliteit van patiënten verbetert’, zegt hij.
In het ziekenhuis wordt momenteel met een groep van tien patiënten onderzocht of de methode goed aanslaat en of het veilig is. ‘Het inbrengen van een gen in de spier kunnen wij doen met een katheter die we via de lies inbrengen. Zodoende wordt de patiënt een zware operatie bespaard’, licht Tio toe, die de kathetermethode ontwikkelde. ‘Daarom wordt het ook wel een biologische bypass genoemd.’ Het hangt van de toestand van de patiënt af of voor de methode gekozen zal worden. ‘Maar in eerste instantie denken we aan mensen die al twee of drie maal geopereerd zijn.’ Het AZG hoopt de methode snel te kunnen invoeren. De termijn waarop dat kan gebeuren hangt af van de resultaten van het onderzoek dat nu loopt. Tio hoopt dit onderzoek in 2001 voort te zetten. Het kan enkele jaren duren voordat de methode in het land gangbaar is.*