nieuws

02 jan 2001, 00:12

AZG haalt ondanks problemen geplande aantal longtransplantaties

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) is er ondanks tegenvallers eerder dit jaar in geslaagd zeventien longtransplantaties uit te voeren. Daarmee haalt het ziekenhuis het streefcijfer, dat ligt tussen de vijftien en twintig ingrepen per jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerder dit jaar bleek dat als gevolg van een combinatie van factoren de longtransplantaties enige maanden lang niet konden worden uitgevoerd. Het AZG kampte onder meer met een tekort aan personeel. Tevens werd een aantal intensive care afdelingen enige tijd gesloten, nadat die besmet bleken met ziekenhuisbacterien. Minister Borst van Volksgezondheid was boos, toen ze sommige van deze problemen via de pers moest vernemen.
De acute problemen zijn inmiddels opgelost, maar AZG-woordvoerder R.Verhagen blijft voorzichtig: ,,Personeel blijft schaars en je weet nooit wat voor problemen zich aandienen. Maar op dit moment ziet het er gunstig uit’’. Het AZG is nu nog het enige ziekenhuis in het land dat longtransplantaties uitvoert. Vanaf volgend jaar kan dat ook in Utrecht en Rotterdam. Over enkele jaren moeten er in deze twee steden gezamenlijk twintig transplantaties per jaar mogelijk zijn. Deze nieuwe locaties moeten voorkomen dat door tegenslag nogmaals het medische werk enige tijd niet kan doorgaan. In Nederland wachten zeventig mensen op een longtransplantatie.