nieuws

10 jan 2001, 00:12

AZG en Guyot-instituut werken samen aan nieuw dovenimplantaat

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en het Harense Doveninstituut Guyot gaan samen werken aan een nieuw soort implantaat waarmee veel doven weer geluidsgolven kunnen waarnemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is de bedoeling dat per jaar dertig mensen aan een zogenaamd cochleair implantaat (ci) geholpen gaan worden.
Het implantaat geeft via stroomstootjes de trillingen die het geluid vormen direct door aan de gehoorzenuw. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen van wie het trommelvlies en de haarcellen in het slakkenhuis ontbreken. Orthopedagoog Francien Coster van het AZG benadrukt echter dat een gehoortoestel de voorkeur blijft houden voor mensen voor mensen bij wie een versterking van het ontvangen geluid nog zin heeft.
De nieuwe behandelmethode kan alleen een uitkomst zijn voor jonge kinderen of volwassenen die nog een herinnering aan eerdere hoorervaringen hebben. Bij doof geboren volwassenen baat het implantaat niet. Na de operatie kost het volwassenen ruim een maand revalidatie voordat ze uit de signalen die ze middels het ci ontvangen weer geluiden kunnen herkennen. Voor doof geboren jonge kinderen duurt deze revalidatie een groot aantal jaren: zij moeten zich zonder enige herinnering een beeld vormen van wat geluid eigenlijk is.
Het implantaat is eind jaren zeventig in Australiƫ ontwikkeld. Vanaf de jaren tachtig is er in ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht geƫxperimenteerd met het ci. Sinds 1999 valt de operatie binnen de ziekenfondswet en mag de ingreep ook door andere ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd.