nieuws

02 nov 2000, 00:12

AZG doet baanbrekend onderzoek naar gevolgen suïcide voor nabestaanden

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) start met een baanbrekend onderzoek naar de gevolgen van zelfdoding voor de nabestaanden van mensen die zich van het leven hebben beroofd. Het is voor het eerst dat wetenschappers rouwprocessen bij nabestaanden zo methodisch bestuderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze familieleden blijken vaker, dus meer dan mensen die niet met zelfdoding te maken kregen, zelf ook suïcide te plegen. ‘’Daarom is het belangrijk te bestuderen wat voor maatregelen getroffen kunnen worden om meer leed te voorkomen’’, aldus onderzoeksleider dr. Jan Neeleman, psychiater en epidemioloog.
Een sterfgeval van bijvoorbeeld een kind kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Neeleman en zijn medewerkers willen in kaart brengen hoe de daaropvolgende rouwprocessen verlopen. Belangrijk onderdeel is het inschatten van het positieve effect van gesprekstherapie.
Nabestaanden, maar vooral ook hun omgeving, vinden het moeilijk het onderwerp te bespreken. ‘’We gaan daarom voorzichtig en zorgvuldig te werk bij het benaderen van nabestaanden, die een aantal maanden na het geval van zelfdoding onder meer een vragenlijst van ons krijgen. Hoewel het moeilijk is over de dood te praten, blijkt in de praktijk dat mensen hun verhaal toch graag nogmaals doen’’.
In Nederland sterven per jaar ongeveer zestienhonderd mensen door suïcide. Het aantal pogingen is zeker het tienvoudige daarvan.