nieuws

03 mei 2001, 00:12

Avebe boert goed door gunstige zetmeelprijzen

Avebe, de grootste aardappelzetmeelproducent ter wereld, verwacht dit jaar meer dan twaalf miljoen Euro winst te maken. Vorig jaar bleef de teller nog tegen de vier miljoen Euro steken, maar dit jaar profiteerde het bedrijf van de stijgende prijzen van zetmeel op de wereldmarkt. Dit maakte de onderneming donderdag bekend bij het afsluiten van het seizoen 2000/2001.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na een aantal kwakkelende jaren doet Avebe weer goede zaken. Mislukte valutatransacties kostten het bedrijf vele miljoenen guldens en leidden tot het aftreden van de directie. In de afgelopen jaren bestond er bovendien een overschot aan zetmeel op de wereldmarkt, waardoor de prijs daalde. Avebe produceerde toen niet het hele toegestane quotum. Het bedrijf heeft dit jaar wel het voor dit jaar maximaal toegestane zetmeelquotum van 525.000 ton volgemaakt.
Eind vorig bleek al dat Avebe profiteerde van de BSE-crisis in Frankrijk en Duitsland, nadat in die landen een verbod werd ingesteld op het verwerken van vismeel in diervoer. De vraag naar verschillende producten die Avebe maakt voor voer steeg daardoor.