nieuws

26 nov 2000, 00:12

Avebe blijft maar wachten op teelt gen-aardappel

Het zetmeelconcern Avebe in de provincie Groningen wil graag verder gaan met de teelt van genetisch gemodificeerde aardappelen, de zogenaamde ‘gen-aardappel’. Avebe wacht al jaren op toestemming maar geeft de hoop niet op.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Avebe laat vrijdag in een persverklaring weten dat het bericht eerder deze morgen op Radio Noord dat het bedrijf stopt met het telen van gen-aardappelen, niet correct is. Woordvoerder Jasken mailt ons althans:
‘Inzake de berichtgeving rond de genetisch gemodificeerde Amylopectine-aardappel deel ik u allen mede dat er van de zijde van AVEBE géén besluitvorming is geweest die er op zou kunnen duiden dat de onderneming hiermee stopt.’
Avebe begon enkele jaren geleden al met de teelt van de gen-aardappel, maar zonder formele toestemming. Toen ‘Den Haag’ dat merkte moesten alle planten de grond uit. Dat heeft Avebe ook gedaan, en bovendien is opnieuw toestemming gevraagd voor de teelt van de gen-aardappel. Maar in Den Haag zit men kennelijk met het verzoek in de maag, en komt er geen duidelijk ‘a’ of ‘nee’. Tot er duidelijkheid is wil Avebe het gen-ras gewoon in stand houden.