nieuws

18 okt 2000, 00:12

Atlas van Blaeu voor 240.000 gulden geveild

Vijf delen van een 350 jaar oude atlas van W. Blaeu zijn bij het Groninger veilinghuis voor 240.000 gulden van eigenaar verwisseld. Nooit eerder is voor deze atlas zo'n hoge prijs betaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het zeldzame drukwerk 'Toonneel des Aerdrycx ofte Nieuwe Atlas' (1642) was getaxeerd op een ton. Een Griek bleek de hoogste bieder tussen verzamelaars uit Nederland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.
,,Het wordt moeilijk dit soort werk te vinden. Vandaar dat de prijs stijgt. Maar zo'n prijs blijft bijzonder. Ook in het buitenland is er nog nooit zoveel betaald voor dit werk'', aldus een tevreden veilingmeester G. Postma. De stijging van de prijs is opmerkelijk: slechts anderhalf jaar gelden bracht een deel van de atlas 33.000 gulden op, tegen 63.000 gulden nu.
De atlas maakte onderdeel uit van de bibliotheek van het Karmelietenklooster in Zenderen. Het onderhoud werd het klooster te duur. ,,Het komt regelmatig voor dat instituten oude collecties, die ze niet meer aanvullen, afstoten. Zo komen er af en toe exemplaren op de markt, Maar veel minder dan enkele tientallen jaren geleden'', aldus Postma.