nieuws

19 sep 2000, 00:12

Assen, Groningen en Leeuwarden bakkeleien over centrumpositie

Assen, Groningen en Leeuwarden zijn in ‘gevecht’ geraakt over de vraag welke stad de belangrijkste van het noorden is. Tot nu toe maakte de combinatie Groningen-Assen de meeste kans aangewezen te worden als economische motor van het noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leeuwarden wil zich graag bij deze twee aansluiten. Maar de noordelijke werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord vindt het voorstel van Leeuwarden een gepasseerd station. Minister Pronk van VROM heeft voorgesteld Groningen en Assen economisch naar elkaar te laten groeien. Dat moet in het jaar 2030 zijn beslag hebben gekregen, maar Leeuwarden wil zich nu graag bij die combinatie voegen.
‘Het Groningen-Assen-voorstel moet niet ten onder gaan door niet realistische wensen’, stelt algemeen secretaris H. Haerkens van VNO-NCW Noord. ‘Het is duidelijk dat Groningen en Assen een stedelijk gebied vormen en dat Leeuwarden daar niet op die manier bijhoort. Het is beter Leeuwarden op een andere wijze stevig neer te zetten als de tweede grote stad van het Noorden.’
VNO-NCW leidt de stelling van Friesland af uit berichten die in de afgelopen twee weken in de media verschenen. ‘Het is belangrijk de gevoeligheden snel op te lossen’, meent Haerkens. De provincie Friesland wil niet reageren op de kritiek van de ondernemers. ‘De gesprekken over deze kwestie zijn nog volop bezig in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland’, aldus een Friese woordvoerder.