nieuws

02 mei 2001, 00:12

Asielzoekerscentrum Oude Pekela verdubbelt bewaking na opstootje Pekelders

De directie van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela verdubbelt de komende dagen de bewaking van het complex en heeft om extra politiebewaking gevraagd. Een ruzie tussen veelal jonge Pekelders en asielzoekers leidde maandagavond tot een aantal spannende uren. Groepen van beide kampen schreeuwden over en weer in de straten. De politie zette enkele tientallen mensen in om de kamphanen uit elkaar te houden, waardoor een gevecht is voorkomen. De bewoners van het azc zijn ‘boos en bang’, aldus maakte de directie dinsdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Schattingen over de aantallen bij de ruzie betrokken personen lopen uiteen van enkele tientallen tot tegen de honderd. De groep asielzoekers zou ongeveer vijftig personen hebben geteld, de groep Pekelders was ongeveer van dezelfde grootte. Het zou gaan om een uit de hand gelopen ruzie, die zondag al was begonnen. De aanleiding van het conflict is nog niet duidelijk, aldus de politie. Ook de directie van het azc zegt niet te weten wat de emoties zo hoog deed oplaaien, aldus azc-directeur G. Meier. De politie doet daar dinsdag verder onderzoek naar. Tevens zullen politievertegenwoordigers overleg plegen met beide partijen. ‘’We proberen die jongens weer in het gareel te krijgen’’, zegt politiewoordvoerder Pieter Boomsma, doelend op de opstandige jeugd.
Er zijn geen aanhoudingen verricht. ‘’We hebben een eventuele verdere escalatie een halt toegeroepen’’, aldus Boomsma. De politie zegt op tijd ‘een signaal’ te hebben ontvangen. Ze besteedde het grootste deel van de tijd aan het bemiddelen tussen de partijen. De groep relschoppers die zich richting het asielzoekerscentrum had willen begeven werd weggestuurd, aldus Boomsma. De asielzoekers verdwenen op verzoek naar binnen. De ME is overigens niet ingezet.
Een groepje Pekelders hing maandagavond enkele uren rond bij het zwembad. Een aantal van hen zou zich bewapend hebben met kettingen en stokken. Op Radio Noord meldden enkele asielzoekers dat ze overgeplaatst willen worden naar een ander centrum, omdat ze zich in Oude Pekel niet meer veilig voelen. ‘’We komen uit landen waar oorlog is, we zijn op zoek naar veiligheid en we verzoeken de regering van Holland of we ergens anders heen mogen’’, aldus een asielzoeker, die stelt dat zij zijn aangevallen.
Dinsdagmiddag overlegt de bestuurlijke driehoek van justitie, politie en gemeente over de kwestie.