nieuws

08 aug 2000, 00:12

Asielzoekerscentrum betreurt dierenmishandeling door bewoners

De directie van het asielzoekerscentrum (azc) in Winsum betreurt dat een aantal dieren van verpleeghuis De Twaalf Hoven door bewoners van het centrum mishandeld en geslacht is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het kan natuurlijk niet en we gaan op korte termijn in gesprek met de directie van het verpleeghuis’, aldus woordvoerder P. Rollema van het azc. Zij erkent dat er door leerlingen van de basisschool op het terrein is gevoetbald met een konijn. ‘Maar het politieonderzoek over een geslacht schaap loopt nog. Het is niet zeker dat daar een link met het azc is’, stelt Rollema.
‘Het begon met de verdwijning van een geit’, aldus directeur R. Kalfsbeek van De Twaalf Hoven. ‘De resten zijn teruggevonden en de politie stelde vast dat het om een rituele slachting ging’. Deze week hebben medewerkers van het verpleeghuis geconstateerd dat er door jongens met een konijn is gevoetbald. Kalfsbeek: ‘Ik respecteer alle culturen, maar de dieren staan op ons terrein. Het moet duidelijk zijn, wat mijn en dijn is’. Inmiddels is aangifte gedaan bij de politie van het incident met de geit en het verdwijnen van kippen.
De dierenweide is een stukje grond bij het verpleeghuis, waarop sinds jaar en dag hokken met kleinvee staan. De bewoners gaan regelmatig bij deze dieren kijken. ‘We hebben nog even overwogen de dieren naar de patio te verplaatsen, maar dat zou toch niet nodig hoeven zijn’, meent hij. De dierenweide ligt aan een stuk openbare weg.
Kalfsbeek gaf eerder aan een gesprek met de directeur van het azc te willen en ‘in goed overleg’ bespreken wat er gedaan moet worden om herhaling van de dierenmishandeling te voorkomen. De kinderen van de basisschool zijn inmiddels over het konijnenvoetbal aangesproken.