nieuws

03 mei 2001, 00:12

Asielzoekers willen weg uit Oude Pekela vanwege dreiging jeugd

Een nog onbekend aantal asielzoekers uit het azc in Oude Pekela wil snel overgeplaatst worden naar een ander centrum in een grote stad of de Randstad. Zij reageren hiermee op de dreigende ongeregeldheden, die dinsdagavond door onder meer de mobiele eenheid zijn bedwongen. Zij voelen zich bedreigd en onveilig, vertelden zij woensdag aan de loco-burgemeester van Pekela.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De directeur van het centrum gaat niet akkoord met dit verzoek, zei hij. Ook de loco-burgemeester van Pekela en commissaris van de koningin Alders zien niets in evacuatie. Zij roepen op tot een snelle verzoening. De gemeente Pekela is in gesprek met de geschrokken asielzoekers. De bewindspersonen onthouden zich daarmee tot dusverre van harde uitspraken over de jonge relschoppers; Alders spreekt van een uit de hand gelopen incident, de politie en de Pekelder loco-burgemeester laten zich in soortgelijke termen uit. Ze vragen de ouders nog eens goed met hun kinderen te praten.
Loco-burgemeester E. Kaldijk van de gemeente Pekela heeft woensdag een beroep gedaan op de bevolking en hen verzocht het hoofd vooral koel te houden. Hij verzoekt de bevolking van Pekela verzocht ‘geen provocerend gedrag’ te vertonen. Woensdagmorgen ontving hij een delegatie asielzoekers. Hij heeft hen verzekerd dat ze welkom zijn in Oude Pekela en dat de gemeente asielzoekers zal blijven opvangen.
Justitie onderzoekt de melding dat een zevental jeugdigen dinsdagavond de verboden Hitlergroet gebracht zou hebben. De politie doet een beroep op ouders en vraagt ze op hun kinderen te letten. ,,Ze kunnen beter maar even binnen blijven’’, aldus een woordvoerder. De politie vraagt de mensen niet weer massaal bij het azc te gaan kijken, zoals dinsdagavond, om zo verdere escalatie te voorkomen. Door de aanwezigheid van honderden mensen leek het alsof er grote rellen waren, maar het aantal oproerkraaiers bestond feitelijk slechts uit enkele tientallen mensen, aldus de politie. De relschoppers bestaan uit een aantal trekkers die anderen meeslepen, aldus een politiewoordvoerder. ,,En als er iets gebeurt dan wordt de groep groter’’.