nieuws

11 jul 2000, 00:12

Asielzoekers uit Delfzijl door Arnhem uit de brand geholpen

Ruim honderd asielzoekers die dakloos dreigden te raken nadat er zondagnacht brand was uitgebroken op hun asielzoekersboot in Delfzijl, hebben woonruimte aangeboden gekregen in Arnhem.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze zullen voor een periode van vermoedelijk vier tot zes weken worden ondergebracht in de Saksen Weimarkazerne in Arnhem.
De Groningse asielzoekers waren in de problemen gekomen nadat in de nacht van zondag op maandag brand uitbrak op de asielzoekersboot in Farmsum in Delfzijl. Daarbij raakten tien mensen gewond; zes van hen hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. Twee kamers van de boot brandden uit, vier kamers en een gang liepen forse rookschade op waardoor deze voorlopig niet meer te gebruiken is. De boot moet eerst schoon gemaakt en hersteld worden en vervolgens opnieuw gekeurd
In de asielzoekersboot woonden 146 asielzoekers, maar tijdens de brand waren veertig van hen bij vrienden of kennissen. Zij zullen zich in de loop van de week voegen bij de ruim honderd asielzoekers die door de brand dakloos zijn geraakt en die maandag al naar de Saksen Weimar Kazerne in Arnhem zijn overgebracht, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).
Overigens heeft burgemeester mr. E. Haaksman van Delfzijl het COA gevraagd meer haast te maken met plannen om op de vaste wal een asielzoekerscentrum te bouwen, zodat de woonboot dan niet meer gebruikt hoeft te worden.