nieuws

18 jul 2000, 00:12

Asiel biedt ratten van vakantiegangers veilig onderkomen

Groningse rattenbezitters kunnen hun tamme knaagdier tijdens hun vakantie keurig in het rattenasiel onderbrengen. Opvang ‘The Rat Sewer’ voorkomt tevens dat ratten, die tijdens de vakantieperiode letterlijk op straat worden gezet als de eigenaren erop uit gaan, op straat wegkwijnen. ‘Toch gebeurt dat laatste helaas ook’, aldus rattenverzorgster José Udinga, die zich ontfermt over tientallen ratten. Zij is een van de oprichters van de Stichting Rattus, die onder meer via internet informatie over de diersoort verspreidt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tamme rat is de laatste jaren populair geworden als huisdier. ‘Tweeverdieners vinden het wel makkelijk, zo’n dier dat ze niet hoeven uit te laten. Maar ook kinderen vinden ratten erg leuk’, licht Francina Bijl toe, een van de initiatiefnemers van The Rat Sewer.
Opvang is een kwestie van leven of dood. De diertjes zijn niet in staat om buiten te overleven. ‘Je kunt een wilde en een tamme rat net zo min vergelijken als een wolf en een poedel’, aldus Bijl. ‘En een poedel redt het ook niet in het wild’. Ratten zijn soms wat minder aaibaar als de eigenaar het zich had voorgesteld. Ze kunnen bijterig zijn. Bijl: ‘In het asiel wordt ook gezorgd voor ratten met een gedragsstoornis’.
De grenzen van de rattenliefde zijn niet snel bereikt. Mensen die door wat voor reden dan ook zelf geen rat in huis kunnen nemen, kunnen er een adopteren in het kader van het door de rattenliefhebbers opgezette ‘Foster Parents Ratjes Plan’. De ratten verblijven dan in de opvang en de steun voor het dier gaat via de girorekening.