nieuws

07 feb 2001, 00:12

Arthouse-exploitant wil in Groningen nieuw bioscoopcomplex realiseren

Bioscoopexploitant K. Meerburg van de Maatschappij voor Cinegrafie is met de gemeentes Groningen en Utrecht in vergevorderde onderhandeling over nieuwe arthouse-complexen in de twee steden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Meerburg moeten de twee bioscopen, die vier of vijf zalen zullen gaan tellen, binnen drie jaar gerealiseerd worden. Eerder stichtte de exploitant met veel succes commerciële arthousecomplexen in Amsterdam (Movies), Den Haag (Babylon) en Rotterdam (Cinerama).
Groningen kent op het moment drie bioscopen: een Pathé-multiplex, de Camera-bioscoop van de firma Wolff en het Filmcentrum Poelestraat. De laatste twee richten zich op hetzelfde marktsegment als Meerburg. De exploitant ziet hier echter geen problemen in. ,,Groningen is een studentenstad’’, denkt Meerburg. ,,Die bewerkstelligen genoeg vraag naar intelligentere films.’’
Utrecht kent één niet-commercieel filmhuis, ’t Hoogt. Daarnaast exploiteert filmmaker Jos stelling op commerciële basis ’t Springhavertheater, dat net als ’t Hoogt films voor een klein publiek programmeert. Pathé heeft in Utrecht één grote bioscoop; bioscooponderneming Wolff heeft met Camera/Studio, Catharijne en City/Movies de meeste zalen in Utrecht tot z’n beschikking.
Programmeur L. Veerkamp van Wolff ervaart de plannen van Meerburg in Groningen als ,,bedreigend’’. ,,Hij wil vissen uit onze vijver’’, vindt Veerkamp. ,,Dat is niet slim in een stad met maar 175 duizend inwoners.’’ Ook de initiatieven voor een arthouse-megaplex in Utrecht wacht hij in spanning af. ,,Al roept Meerburg dat al heel lang’’, nuanceert Veerkamp. ,,Als wij elke keer dat we een plan hadden de media inschakelden, zouden we ook veel vaker in de krant staan.’’