nieuws

08 mei 2001, 00:12

Antifascisten in actie tegen extreem rechtse metalband

Groningse antifascisten gaan actie voeren tegen het concert van de extreemrechtse Noorse metalband Zyklon woensdagavond in de Oosterpoort. Het college buigt zich dinsdagmiddag over het concert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De naam van de Noorse metalband verwijst naar het gas waarmee in de Tweede Wereldoorlog joden werden omgebracht. Ook in haar teksten en op de website van de band staan extreemrechtse verwijzingen.
‘Dit soort verwijzingen kunnen gewoon niet, zelfs al is het als grap bedoelt’, zegt Jelle Klaas van de Internationale Socialisten (IS). De IS en Groningse antifascisten en andere linkse organisaties houden dinsdagavond crisisberaad over de wijze waarop ze actie kunnen voeren. ‘We willen niet de toeschouwers treffen, dat zijn onwetende metalfans, die niet weten waar ze het over hebben. Misschien gaan we informatie teksten van de band verspreiden, maar dat moeten we vanavond nog beslissen’, aldus Jelle Klaas.
De Oosterpoort vindt dat het concert gewoon door moet gaan, omdat het ‘ kunst’ is en die boven censuur verheven is. Het geplande concert in Hardenberg is inmiddels wel afgelast. De Groningse platenzaak Plato heeft cd’s van de band uit de bakken gehaald.