Nieuws

Anonieme oud-student schenkt 35 miljoen euro aan RUG

Het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een eerste donatie van 35 miljoen gekregen van een anonieme oud-student. Vermoedelijk krijgt de RUG in de toekomst nog meer geld van de student, wat gebruikt kan worden voor fundamenteel onderzoek.


Leestijd: 1 minuut

De RUG kreeg eind oktober een eerste bedrag van 35 miljoen euro. Dat kan oplopen, omdat het om aandelen uit het vermogen van de student gaat. Het is nog niet eens bekend wat het rendement daarop gaat zijn. De donateur heeft gevraagd om anoniem te kunnen blijven. Hij wil wel dat het geld wordt besteed aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. 

Collegevoorzitter prof. dr. Jouke de Vries is blij en dankbaar voor deze enorme schenking aan het Ubbo Emmius Fonds. “Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo’n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek. Het biedt ons de kans om substantieel te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek. Daarnaast kunnen we jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven.”

De donateur wil dat in ieder geval 30 miljoen euro wordt geïnvesteerd in het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron) van de RUG. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van materialen voor de nieuwe generatie supercomputers. Met die computers kan in de toekomst veel meer data worden verwerkt.