nieuws

09 mei 2001, 00:12 door Robert-Jan Oosterhaven

Analyse: Hoe extreem-rechts is omstreden popgroep ''Zyklon'' eigenlijk?

Het concert van Zyklon vanavond gaat gewoon door. Gemeente en Oosterpoort zien geen aanleiding om iets anders te besluiten. Maar is dat wel terecht? Want hoe extreem-rechts is Zyklon eigenlijk?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel de gemeente Groningen geen aanleiding heeft kunnen vinden om het optreden vand e groep Zyklon te verbieden is er bij het concert vanavond wel iemand van het Openbaar Ministerie aanwezig om te luisteren of er geen strafbare feiten worden gepleegd. Zo hij de teksten al kan verstaan, want de band speelt hard, oerhard. Volgens kenners is de band één van de betere in zijn genre, de deathmetal. Dood en verderf zijn geliefde thema’s in dit genre en wat dat betreft scoort de band goed.
Volgens Willem Hart van de antifascistische speurneuzen van Kafka is er sprake van een verwarring tussen twee Zyklon-B’s. ‘Er is een Duitse Zyklon-B, een extreemrechtse band, die op de zwarte lijst van de Duitse veiligheidsdienst staat. En dan is er ook een Noorse Zyklon-B. De gitarist van deze band is de band Zyklon begonnen, die nu optreedt. De teksten zijn tamelijk walgelijk, maar niet racistisch ofzo.’
Blijft de naam van de band over, die verwijst naar het gas waarmee in de Tweede Wereldoorlog miljoenen joden zijn vergast. De band zelf zegt er het volgende over: ‘Zyklon means cyclone. The name represents a massive, destructive force, as in the natural phenomena of a hurricane (…) By writing it this way, the name gets a more controversial side tot it, and this was done intentionally. But it does not mean the band holds any political, racial or fascist views.’ De naam van de vorige band van de gitarist, Zyklon B, verwijst uiteraard niet naar cyclonen.
Op internet zijn geen antisemitische of fascistische uitlatingen van bandleden te vinden. De gitarist geeft wel luidkeels uiting aan zijn haat tegen georganiseerde godsdienst. In zijn ogen zou de Islam in Noorwegen verboden moeten worden. Een paar jaar geleden heeft hij gevangen gezeten wegens het in de brand steken van een kerk. Hij deed naar eigen zeggen om een statement te maken.
Volgens de Leidsche hoogleraar culturele antropologie Jaap van de Donzelaar, die gespecialiseerd is in extreemrechts in Nederland, bevindt de band zich in een schemergebied. ‘Of je ze wel of niet extreemrechts wil noemen, is een kwestie van definitie. Ik vind dat de keuze van de bandnaam genoeg zegt.’