nieuws

05 dec 2000, 00:12

Amsterdamse longarts beschuldigt AZG van wanprestatie

De Amsterdamse longarts A. Boonstra beschuldigt het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) van wanbeleid inzake het longtransplantatieprogramma. Het AZG had volgens Boonstra meer moeite moeten doen om een tweede transplantatiecentrum mogelijk te maken, in plaats van te beloven meer transplantaties te doen dan nu mogelijk blijkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De longspecialist is verbonden aan het Academisch Ziekenhuis van de VU, en vindt het de verantwoordelijkheid van het AZG dat veel patiƫnten niet op tijd worden geopereerd. ,,Het management riep in 1996 dat er nog makkelijk tien transplantaties bij konden, maar dit jaar bleek dat ze dat niet haalden. Ze breken daarmee hun contract met wachtende patiƫnten'', aldus Boonstra.
Voorlichter R. Verhagen van het AZG reageert verbaasd op de uitlatingen van Boonstra. ,,We hebben altijd duidelijk gemaakt dat we niet meer dan vijftien tot twintig transplantaties konden uitvoeren en dat aantal halen we ook dit jaar.'' Hij wees er ook op dat het AZG ,,juist alles heeft gedaan om een tweede transplantatiecentrum in Nederland van de grond te krijgen, onder meer door chirurgen op te leiden.''