nieuws

07 mei 2001, 00:12

Amnesty verzamelt sms-berichten tegen martelpraktijken Rusland

Met behulp van de rockgroep Kane probeert Amnesty International zaterdag op de bevrijdingsfestivals sms-berichten te verzamelen tegen de martelpraktijken in Rusland. Aan het eind van de zaterdagmiddag waren er op het centrale nummer al 1600 sms-berichten binnengekomen. Kane deed zaterdag ook de stad Groningen aan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De mensenrechtenorganisatie grijpt de festivals aan om aandacht te vragen voor de honderden mensen die in Rusland gevangen worden gehouden zonder een duidelijke aanklacht of vorm van proces. SMS staat deze dag voor Stop Martelen Snel.
Centraal staat het lot van Adam Abubakarov die in februari vorig jaar werd opgepakt omdat de Russische soldaten vermoeden dat hij een Tsjetsjeense rebel is. Adam wordt vastgehouden in een zogeheten filtratiekamp, waar stelselmatig wordt gemarteld. Al maanden verschaffen de Russische autoriteiten nauwelijks informatie over zijn toestand.
De zanger van Kane roept tijdens de optredens in Roermond, Groningen, Zwolle en Amsterdam de bezoekers op met de mobiele telefoon een sms-bericht te sturen met de tekst 'Help Adam' en de adresgegevens van de verzender. Deze berichten worden op het hoofdkantoor van Amnesty in Amsterdam verzameld en zaterdagavond laat naar de Russische autoriteiten gestuurd. Ook op de overige negen bevrijdingsfestivals wordt het publiek opgeroepen mee te doen aan de SMS-actie. Amnesty verwacht in totaal in totaal zo'n 5000 mobiele berichtjes te ontvangen.