nieuws

26 apr 2001, 00:12

Amnesty komt op 5 mei met nieuwe SMS-actie in Groningse Stadspark

Op het bevrijdingsfestival in het Stadspark van Groningen voert Amnesty International supersnel actie voor de jonge Tsjetsjeense gevangene Adam Abubakarov, onder het motto SMS: Stop Martelen Snel. Tijdens het optreden van de Nederlands band Kane zal zanger Dinand Woesthoff het publiek oproepen om massaal een sms-bericht te sturen naar de Russische autoriteiten. Met deze sms-actie wil Amnesty de Russische autoriteiten oproepen om opheldering te geven over het lot van Adam Abubakarov. Zeker is dat hij gevangen zit en Amnesty vreest dat hij gemarteld is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan het eind van het voorlaatste nummer van Kane wordt de band gekooid in een symbolische gevangenis. Aan een metalen balk worden vier zwarte banieren en een groot portret van Adam Abubakarov omhoog gehesen. Daaronder verschijnt de sms-boodschap die het publiek aan de Russische overheid kan verzenden. Aansluitend zal Islam Bashirov spreken. Tijdens de eerste Tsjetsjeense Oorlog was hij als arts werkzaam in de oorlogsgebieden. Sinds begin 2000 verblijft hij als vluchteling in Nederland en zet hij zich in voor de mensenrechten in Tsjetsjenië.
Kane zal deze act ook opvoeren op de bevrijdingsfestivals in Roermond, Zwolle en Amsterdam. Per helikopter zullen ze de vier steden aan doen. Ook de overige negen festivals doen mee aan de sms- actie. Amnesty verstuurt de sms-berichten nog dezelfde dag aan de Russische president Poetin. Het is voor het eerst dat Amnesty actie voert via het versturen van sms-berichten. Dit onder het motto: “De martelmethodes worden wereldwijd steeds geavanceerder. De manieren om ze te bestrijden gelukkig ook.” Amnesty roept dan ook alle bezoekers van het bevrijdingsfestival op een mobiele telefoon mee te nemen!