nieuws

30 jan 2001, 00:12

Amerikaanse architectuurprijs wekt wereldwijde belangstelling in Groningse molens

De architectuurprijs die het Groningse ontwikkelingsbureau Lowland Management recent kreeg toegewezen heeft een enorme belangstelling in Nederlandse molens opgewekt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De korenmolen ‘De Immigrant’ die het bedrijf vorige jaar aan de Amerikaanse stad Fulton verkocht, werd eind vorige jaar de prestigieuze Merit Award voor ‘technical excellence’ toebedeeld.
Sinds de uitreiking hebben zich bij Lowland Management via internet tientallen geïnteresseerden gemeld voor een authentieke Groningse molen. Met zeven kandidaten uit onder meer Amerika, Canada, Frankrijk en Turkije zijn de onderhandelingen in de afsluitende fase. Het opleveren van één molen levert het Groningse bedrijf anderhalf miljoen gulden winst op.
Toch houdt Lowland een slag om de arm in de leveringen die ze toezegt. Het maken van de molens, die met behulp van houten nagels en 18e-eeuwse stenen op authentieke wijze worden geconstrueerd door de Scheemder molenmaker Molema, neemt gemiddeld een half jaar tijd in beslag. ,,We willen coute que coute niet het ambachtelijke stadium ontgroeien’’, verklaart woordvoerder J. van Dijk van Lowland. ,,De mensen betalen ook voor de ziel van de molen. Die wek je niet op door computergegenereerde bouwwerken.’’
‘De Immigrant’ is een typisch Groningse molen met een houten in plaats van een rieten dak, zoals die in het noorden ook op het platteland nog te vinden is. Behalve zijn functies als toeristische trekpleister en de verbreiding van ,,Nederlands cultureel erfgoed’’ verzacht de aanwezigheid van de molen ook een heimweegevoel van Nederlandse immigranten, stelt Van Dijk.