nieuws

10 jan 2002, 00:12

Amerikaans burger vraagt in Groningen politiek asiel

De Amerikaanse activist K. Nichols heeft na de aanslagen in de Verenigde Staten asiel aangevraagd in de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nichols hield zich in de VS bezig met activiteiten waarmee hij zijn afkeer tegen de gevestigde orde kenbaar maakte. Bovendien is hij een fel tegenstander van de bombardementen op Afghanistan. Door het toegenomen patriottisme en de aversie tegen iedereen die zich tegen de overheid keert, voelde Nichols zich na 11 september niet meer veilig. Hij vreest voor tegen hem gerichte wraakacties van groepen nationalistische landgenoten. “Als je zegt dat je niet overtuigd bent van de schuld van Bin Laden, keert iedereen zich tegen je.”
De Amerikaan is waarschijnlijk de eerste die na 11 september naar ons land vluchtte. Volgens een woordvoerder van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) komt het zeer zelden voor dat iemand uit een westers land zijn toevlucht zoekt in Nederland. Het is nog niet bekend of de IND de aanvraag van de Amerikaan honoreert. In afwachting van de uitspraak verblijft Nichols in het Onderzoekscentrum in Stadskanaal.