nieuws

27 jul 2000, 00:12

Ambitieus plan moet werkloosheid Oost-Groningen met kwart terugdringen

De gemeenten in Oost-Groningen willen in zes jaar tijd vijfduizend werklozen aan een baan helpen. De werkloosheid wordt hiermee met een kwart teruggedrongen. Het is het grootste werkgelegenheidsproject ooit in dit gebied.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Streekraad Oost-Groningen, een samenwerkingsverband van gemeenten, is initiatiefnemer van het ambitieuze plan. Uitvoeringsinstanties gaan het definitieve plan opstellen en het verwezenlijken. Volgens D. Heesterbeek van de Streekraad is er op dit moment onvoldoende werk. Toch ziet hij mogelijkheden voor het creëren van banen. “Verpleegkundigen doen vaak eenvoudige werkzaamheden zoals schoonmaken en wassen. Die taken kunnen ze heel goed overnemen.”
Verder kunnen werklozen volgens hem de toeristische routes in het gebied onderhouden. Dit werk is onrendabel voor commerciële bedrijven, maar is met subsidie wel betaalbaar. Heesterbeek geeft als voorbeeld het onderhouden van bordjes en picknickplekken.
Ook een Arbeidspool biedt volgens Heesterbeek mogelijkheden. Werklozen werken dan afwisselend bij verschillende werkgevers. Vooral voor eenmansbedrijfjes zou zoiets een uitkomst zijn. Zij hebben vaak onvoldoende werk om werklozen een volledige werkweek te kunnen bieden.
Oost-Groningen kent al jaren een hoge werkloosheid. Ongeveer 20.000 mensen hebben geen werk. In de gemeente Reiderland is zelfs 18,5 % van de beroepsbevolking werkloos. Het landelijke gemiddelde ligt op 4,1 procent. De afgelopen is het aantal banen wel gegroeid, maar minder dan in de rest van de provincie.