nieuws

07 dec 2000, 00:12

Amateur-archeoloog ontdekt resten hunebedbouwers in Winsum

Een oplettende amateurarcheoloog heeft in Winsum een belangrijke ontdekking gedaan. Hij heeft een nederzetting gevonden uit de tijd van de hunebedbouwers. Dat heeft de provincie zojuist bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De amateurarcheoloog vond bij een bouwplaats voor een gemaaltje ten zuiden van Winsum potscherven en vuursteen uit de tijd van de Trechterbekercultuur. Die cultuur is beter bekend als die van de hunebedbouwers. De ouderdom van de nederzetting is vastgesteld op 3400 voor Christus.
De sporen van de nederzetting werden aangetroffen onder twee meter zeeklei, waar een uitloper ligt van de Hondsrug. Volgens de provincie Groningen is het bijzonder dat de nederzettingsresten zo ondiep liggen dat ze niet zijn weggespoeld toen de zee bezit nam van het gebied. Het kleipakket heeft de resten juist heel mooi verzegeld, zo laat de provincie weten. Sinds de vondsten door de amateurarcheoloog is er nader onderzoek verricht door de Rijksuniversiteit, het Groninger Instituut voor Archeologie en het Centrum voor Isotopen Onderzoek.