nieuws

04 jul 2001, 00:12

Alders vindt gedoe rond 'afwezige' burgemeester oost-Groningen overdreven

Commissaris der Koningin Hans Alders vindt het maar een hoop ophef om niks: de commotie over het feit dat de nieuwe burgemeester van Reiderland niet altijd in zijn nieuwe gemeente aanwezig zal zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alders betoogde een en ander desgevraagd tijdens de wekelijkse persconferentie van GS. Hem werd gevraagd om een reactie op uitlatingen van de Groningse hoogleraar staatsrecht D.J. Elzinga die vindt dat burgemeesters zonder enig voorbehoud in de gemeente horen te wonen waarvan ze burgemeester zijn. Elzinga heeft kritiek op de nieuwe burgemeesters in het Limburgse Weert en het Groningse Reiderland die met de gemeenteraden zijn overeengekomen dat ze af en toe terug gaan naar hun oude woning omdat hun gezin in de oude woonplaats achterblijft.
Volgens Elzinga is dat een bedenkelijke zaak omdat je als burgemeester niet alert genoeg kunt zijn, getuige de ervaringen in Den Bosch en de Oosterparkwijk in Groningen.
Maar Alders kon zich er gisteren niet druk om maken. ‘De burgemeester van Reiderland woont gewoon in zijn nieuwe gemeente. We kunnen in deze tijd niet meer van zijn echtgenote vergen dat zij ook mee komt. De nieuwe burgemeester van Reiderland , de heer Horseling ,houdt zich daar ook aan. Mij heeft geen verzoek bereikt om van de regel af te wijken dat een burgemeester in zijn gemeente woont’, aldus Alders.
Volgens Alders is het niet abnormaal dat een burgemeester af en toe tijdens het weekend eens een keertje weg is. ‘Bepalend voor de vraag of iemand goed functioneert is of hij als burgervader aanwezig is op de tijden dat hij er ook hoort te zijn. Daar gaat het om’, aldus Alders.