nieuws

13 apr 2001, 00:12

Alders : ‘Groningse veehouders emotioneel; Bloemenjaarmarkt gaat door’

Commissaris der Koningin Hans Alders heeft woensdagavond een persconferentie gehouden in reactie op het uitbreken van mond- en klauwzeer in Friesland. De problematiek raakt nu ook Groningen, omdat maatregelen rond de Friese infectiehaard nu ook gelden voor een gebied dat net in Groningen valt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een gebied in de gemeente De Marne, ten westen van de autoweg naar Lauwersoog. Enkele vierkante kilometer van dit gebied is Gronings. De Regiopolitie Groningen houdt daar nu intensieve controles op naleving van de anti- mond-en klauwzeer maatregelen. In dit gebied mag geen vee worden vervoerd en mogen geen bezoeken gebracht worden aan boerderijen.
Volgens Commissaris Alders is Groningen organisatorisch voorbereid op een uitbraak van mond- en klauwzeer, maar is volstrekt niet te zeggen hoe groot de kans is dat het virus ook in Groningen uitbreekt.
‘Dat hangt er vanaf hoe het in het Friese Ee, bij Dokkum, terecht is gekomen. Dat wordt nu onderzocht’. Wel is het zo dat er in het aan Friesland grenzende gebied in de provincie Groningen ook veel veeteelt-bedrijven zijn. ‘Daar zijn de emoties groot’, aldus Alders. Hij roept inwoners van Groningen op zo veel mogelijk uit het gebied weg te blijven en geen ramp-toerist te spelen. Volgens de Commissaris is er geen aanleiding om de Bloemenjaarmarkt in Groningen, waar vrijdag honderdduizenden bezoekers worden verwacht, af te gelasten.