nieuws

17 apr 2001, 00:12

Alders: ‘Geen enkel verdacht geval van MKZ in Groningen’

Commissaris der Koningin H. Alders heeft vanmiddag geruchten tegengesproken als zou in Winsum de sterke verdenking gelden van MKZ bij een boeren-bedrijf. Dat zou het eerste geval van MKZ zijn in de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Commissaris Alders is er momenteel in Groningen geen enkel geval van formele verdenking van mond- en klauwzeer. Wel zijn er bij diverse boerderijen bloedmonsters genomen van dieren. ‘Maar nergens heeft dat geleid tot de kwalificatie ‘’verdacht’’. Dat er bloedmonsters zijn genomen zegt niet zo veel: dat gebeurt op boerderijen in alle provincies’, aldus de Commissaris.
Volgens Alders zou het zeer onverstandig zijn wanneer een landbouwer uit Marum zijn plan doorzet om varkenscadavers in brand te steken, uit protest tegen het feit dat hij geen klant op kan met zijn dieren. ‘Dat zou absoluut onverstandig bij. Bovendien is er nu misschien minder aanleiding, omdat er juist vanmiddag vanuit Den Haag toestemmin g is gegeven aan boeren met intensieve veehouderijen om noodstallen bij te plaatsen’, zo zei hij tijdens de wekelijkse persconferentie.