nieuws

25 jul 2001, 00:12

Akzo reorganiseert: onduidelijkheid over ontslagen Delfzijl

Akzo Nobel gaat wereldwijd 2000 banen schrappen op dertig locaties in de lakkendivisie en bij de chemie. Dit heeft het concern vandaag, woensdag, bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het nog niet bekend welke banen precies zullen verdwijnen. Ook kan hij niet zeggen of er ook in Delfzijl ontslagen zullen vallen. “We willen eerst de plannen verder uitwerken en met het personeel om de tafel gaan zitten,” aldus de zegsman.
Zowel de lakkendivisisie als de chemie kampt met tegenvallende resultaten. De nettowinst over het tweede kwartaal kwam hierdoor uit op 256 miljoen euro (f 564 miljoen), net onder het resultaat van vorig jaar. Tot de chemiedivisie behoort ook de business-unit Base Chemicals, waaronder ook de locatie in Delfzijl ressorteert. Die unit draaide in het tweede kwartaal tien miljoen euro minder omzet dan vorig jaar. Alleen de farmaceutische tak draait nog altijd voortvarend. De omzet van Pharma steeg 14 procent. In totaal steeg de omzet van Akzo Nobel het tweede kwartaal van dit jaar met 4 procent tot 3,7 miljard euro (f 8,15 miljard). Het schrappen van banen moet meer financiële ruimte opleveren. Voor de reorganisatie heeft Akzo een voorziening getroffen van 275 miljoen euro, die ten laste is gebracht van het tweede kwartaal.
Vakbond FNV bondgenoten is onaangenaam verrast door de aankondiging van Akzo. Volgens de vakbond is er maar iets minder winst geboekt in vergelijking met vorig jaar en is het verlies van arbeidsplaatsen niet te rechtvaardigen. FNV eist nu opheldering van Akzo, ook omdat het concern eerder aankondigde tweehonderdvijftig banen te schrappen in de afdeling zout.