nieuws

12 dec 2000, 00:12

Akzo noemt idee PvdA voor chloortransport over zee ,,achterhaald’’

AkzoNobel noemt het idee van de PvdA-fractie van Gedeputeerde Staten van Drenthe om chloor over zee te vervoeren ,,achterhaald’’. ,,Voor Drenthe lijkt het wellicht veiliger, maar de kans op ongelukken bij het laden en lossen in Delfzijl neemt toe”, aldus woordvoerder Rob de Vries.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Begin jaren zeventig heeft de chloorverwerker het idee zelf ook al overwogen, maar toch besloten voor vervoer over land omdat dit veiliger bleek te zijn. Het ministerie steunt de Akzo in deze visie, aldus de Vries.
De statenfractie van de PvdA in Drenthe opperde vorige week dat chloortransporten via de Noordzee een ,,aanvaardbaar alternatief’’ zou zijn voor het huidige vervoer per spoor van Delfzijl naar Rotterdam. Volgens de PvdA is volstrekt duidelijk dat ondanks uitgebreide veiligheidsmaatregelen een ongeluk met een chloortrein niet uit te sluiten is en elk rampenplan te laat in werking zal treden. Een andere vorm van transport zou volgens de PvdA de angst onder de bevolking hiervoor kunnen wegnemen.
Volgens een rampenplan dat zeven Groningse burgemeesters vorige maand presenteerden kunnen er in het ergste geval bij een ongeval met een chloortransport vijfduizend dodelijke slachtoffers vallen. De kans op een dergelijk ongeluk noemde AkzoNovel in een reactie ,,verwaarloosbaar klein’’. In Europa, waar de veiligheidsmaatregelen rond de transporten veel strikter is dan in Amerika, is nog nooit één dodelijk slachtoffer gevallen bij het vervoer van chloor.