nieuws

06 dec 2000, 00:12

Ajax-film mogelijk rond kerst toch in de Groningse bioscoop

De omstreden documentaire ‘Ajax, daar hoorden zij engelen zingen’ gaat mogelijk rond kerstmis alsnog in het Groninger Filmcentrum draaien. Bioscooponderneming Wolff, die het theater mede exploiteert, hoopt dat de commotie over de film van Roel van Dalen tegen die tijd is overgewaaid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie Groningen is in principe bereid de veiligheid van het bioscooppersoneel garanderen als de film dan in roulatie gaat. Voorlopig wordt de documentaire over de teloorgang van Ajax evenwel niet in het filmcentrum vertoont, omdat Wolff niet wil dat medewerkers en bezoekers het risico lopen slachtoffer te worden van agressieve supporters. Verschillende voetbalaanhangers hebben dreigementen geuit aan bioscopen die de film vertonen.
Eerder wilde directeur Frans Westra, mede-uitbater van het Groninger Filmcentrum, de documentaire toch draaien. Na overleg met Wolff zag hij daar alsnog vanaf. Lex Veerkamp, woordvoerder van mede-exploitant Wolff, stelt ,,de kat toch niet op het spek te willen binden. FC Groningen-supporters hebben nou eenmaal een reputatie''.
Groningse en Drentse Ajax-liefhebbers kunnen wel meteen terecht in het nabijgelegen Hoogeveen. De plaatselijke exploitant Yvonne Vos van het Luxor-theater heeft geen last gehad van irritante telefonades. Daarvoor zijn de Drenten volgens hem te nuchter: ,,Hier laten de mensen zich het hoofd niet zo snel op hol jagen.'' De film staat op het programma in de week van 7 tot en met 13 december.
Theaters in Utrecht en Den Haag besloten onlangs de documentaire na dreigementen wel van het programma te halen. Donderdag vindt overleg plaats tussen de Utrechtse korpschef P. Vogelenzang en Wolff, die tevens verantwoordelijk is voor het Studio-theater in Utrecht. Minister Korthals van Justitie overlegt binnenkort met het Openbaar Ministerie of actie kan worden ondernomen tegen voetbalsupporters die de vertoning van de Ajax-documentaire onmogelijk maken. De minister vindt dat de dreigementen ,,de spuigaten uitlopen''.