nieuws

26 nov 2000, 00:12

Advocaat en Openbaar Ministerie leggen ‘wapenconflict’ bij

De Groningse advocaat mr. Volkerts en het Openbaar Ministerie hebben een conflict over het door de advocaat mogelijk verstoppen van een wapen bijgelegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het conflict ontstond nadat het Openbaar Ministerie Volkerts er dit voorjaar van verdacht dat hij de belangen van een cliënt al te sterk behartigde door voor hem een vuurwapen te verstoppen. Naar aanleiding van die verdenking moest Volkerts dit voorjaar twee dagen in een cel doorbrengen en diende het Openbaar Ministerie een klacht tegen hem in bij de Orde van Advocaten.
Naar aanleiding van die verdenking startte het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek in tegen mr. Volkerts, maar dat leverde onvoldoende bewijs op van een strafrechtelijk verwijt. In reactie daarop diende mr. Volkerts een verzoek om schadevergoeding in bij de rechtbank.
Tijdens een gesprek hebben het Openbaar Ministerie en de advocaat nu besloten de strijdbijl te begraven. Daarbij is afgesproken dat het OM zijn strafrechtelijke activiteiten zal staken. Volkerts heeft besloten zijn eis tot vergoeding van zijn materiële en immateriële schade te laten vallen. Wel wil Volkerts de kosten die hij maakte voor rechtsbijstand vergoed zien en heeft hij een verzoek daartoe bij de rechtbank ingediend.
In een gezamenlijke verklaring laten het OM en mr. Volkerts weten dat voor hen het conflict nu over is. Volgens mr. Volkerts is zijn werkverhouding zodanig hersteld, dat hij ook terugkomt op zijn eerder ingenomen standpunt zijn advocaten-praktijk te staken.