nieuws

14 dec 2000, 00:12

Adviesraad moet belangen gehandicapten verdedigen

Wethouder Rene Paas installeert woensdag 13 december de Adviesraad voor het gehandicaptenbeleid in Groningen. Deze raad moet de gemeente adviseren hoe zij de toegankelijkheid van de stad voor gehandicapten kan vergroten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de voorzitter van de raad, Anton Teunissen, mankeert er nog van alles aan de toegankelijkheid van de binnenstad. Bijvoorbeeld op het gebied van toiletten. Om hier de aandacht op te vestigen, lanceert de adviesraad de provocerende stelling dat ‘zo lang aangepaste sanitaire voorzieningen in de binnenstad een ‘natte droom’ zijn, het wildplassen moet worden gedoogd’. Teunissen: ,,Plassen is nu een serieus probleem. Alle openbare toiletten in de binnenstad zijn niet toegankelijk voor mensen met een handicap en ook in de meeste cafés zijn de toiletten onbegaanbaar. Gehandicapten moeten altijd een vluchtplan in het achterhoofd hebben.’’
Ook veel winkels hebben voor gehandicapten onoverkomelijke drempels. Soms gebeurt het zelfs dat een winkel een aangepaste entree wil maken, maar dat het ontwerp daarvoor door de gemeente wordt afgekeurd omdat het niet esthetisch verantwoord is. Volgens de adviesraad hoeft esthetiek helemaal niet strijdig te zijn met functionaliteit.