nieuws

10 aug 2000, 00:12

Actievoerders bezetten Volkshuisvesting in Groningen

Circa vijftien actievoerders hebben vanochtend met steun van de Socialistische Partij woningbouwvereniging Volkshuisvesting in Groningen bezet. Ze komen per 1 september op straat te staan en eisen vervangende woonruimte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De huizen waarin de actievoerders wonen moeten plaatsmaken voor koopwoningen en worden binnenkort gesloopt. Volkshuisvesting gaf de bewoners de mogelijkheid om de slooppanden tijdelijk te bewonen. Per 1 september loopt het huurcontract af, maar 33 bewoners zijn er nog steeds niet in geslaagd om een ander huis te vinden.
Directeur L. Kroon van de Stichting Volkshuisvesting is niet van plan om de actievoerders tegemoet te komen. “We hebben met volwassen mensen een afspraak gemaakt. Ze konden snel onderdak krijgen en ze wisten dat het om een tijdelijk contract ging.” De woningbouwvereniging verhuurt sinds 1993 slooppanden en niet eerder waren er problemen.
De actievoerders zeggen juridisch geen schijn van kans te hebben. Toch noemen ze de opstelling van Stichting Volkshuisvesting asociaal. Woordvoerder E. Bouwers: “Er zijn gezinnen bij met vijf kinderen. Die mensen moesten vaak noodgedwongen hun huis uit. Zij komen op straat te staan.” De actievoerders laten niemand binnen en zijn van plan om in het pand te overnachten.