nieuws

09 apr 2001, 00:12

Actiegroep opgericht tegen cameratoezicht Groningse binnenstad

In Groningen is een actiegroep opgericht tegen cameratoezicht in de binnenstad. Mede dankzij die camera’s kon onlangs een bestuurder van een auto worden aangehouden, die een fietsers 600 meter over de grond meesleurde. Maar de actiegroep blijft sceptisch over de voordelen van het cameratoezicht, zo blijkt uit een persbericht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zaterdagavond jl. is een campagne van start gegaan tegen cameratoezicht in de binnenstad. De campagne is georganiseerd door een groep verontruste Groningers. Zij vinden de camera's een inbreuk op de privacy van de mensen op straat. Uit de laatste voortgangsrapportage van de gemeente Groningen is bovendien gebleken dat het geweld op straat sinds de invoering van het cameratoezicht niet is gedaald.
Tegen uitgaansgeweld helpen de camera's niet, omdat de daders onder invloed van alcohol niet nadenken bij wat ze doen. Geweld dat niet onder invloed van alcohol wordt gepleegd, verplaatst zich naar straten buiten het cameragebied. De camera's zorgen voor verplaatsing van deze problemen, niet voor een oplossing. De actiegrpoep pleit voor verwijdering van de politiecamera's. De actie zaterdag bestond uit een filmvertoning in de Poelestraat. Op woensdag 18 april vindt een raadscommissievergadering plaats waarin een tussenevaluatie over het cameratoezicht gehouden wordt.