nieuws

20 jul 2001, 00:12

Actie om kostbare kunst-terp van Via Dorkwerd in Groningen te behouden

In Groningen komt een actie op gang om een kunst-terp van de Engelse filmmaker Peter Greenaway te behouden. Volgens de initiatiefnemers is het kapitaal- en kunstvernietiging om de toonaangevende kunstterp gewoon maar weer te verwijderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De terp is momenteel het belangrijkste onderdeel van de landschaps-manifestatie Via-Dorkwerd. Bezoekers kunnen zien hoe het landschap in dit deel van de provincie Groningen in de loop der jaren is ontstaan in een voortdurende strijd tegen de zee. De provincie Groningenb had omwonenden uit het dopje Dorkwerd beloofd de terp – ‘wierde in het gronings – na afloop van de manifestatie te slopen. Bovendien werd de terp niet in Dorkwerd aangelegd maar nabijde Rijksuniversiteit, om overlast voor buurbewoners te voorkomen.
De Groningse publicist Pek van Andel vindt dat er sprake is van kapitaalvernieting om de kostbare terp in september weer weg te halen. Volgens hem kost de sloop van de terp en het egaliseren van het terrein handen vol geld. Bovendien is het een fraaie kunstterp en is het eeuwig zonde om deze te slopen. Ook de organisatie van de manifestatie Via Dorkwerd heeft veel emails gekregen van mensen die het bespottelijk vinden om zo’n fraaie terp , waar niemand last van heeft, weer af te breken