nieuws

19 okt 2000, 00:12

Achtduizend handtekeningen brengen Grote Markt-referendum dichterbij

Burgemeester Wallage van Groningen heeft dinsdagmiddag achtduizend handtekeningen in ontvangst genomen uit handen van het Comité Geen Gat in de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeenteraad bepaald later deze maand of het referendum doorgaat. Daarvoor moeten voldoende handtekeningen geldig zijn. ‘’Ze worden in de komende weken gecontroleerd. De burgers die getekend hebben tonen hiermee aan dat ze een referendum willen’’, zegt hij. Hij benadrukt dat een handtekening voor een referendum iets ander is dan een stem tegen het plan om de Noordzijde van de Grote Markt op te knappen. ‘’Ik ken mensen die voor zijn en toch graag een referendum willen’’, zegt Wallage. Het Comité Geen Gat in de Grote Markt stelt dat bij deze ronde vooral door tegenstemmers is meegedaan.
De bevolking van de stad krijgt met het referendum eventueel inspraak over een controversieel stadsproject. Het bedrijfsleven van Groningen ziet een investering van driehonderd miljoen gulden als een noodzakelijk opknapbeurt van een verouderd en voor het autoverkeer moeilijk bereikbaar centrum.
Tegenstanders vrezen dat tijdens de bouw het centrum en in het bijzonder de Grote Markt jarenlang te kampen krijgt met langdurige overlast. Tevens vrezen zij dat de monumentale Martinikerk en de bijbehorende Martinikerk schade op kunnen lopen.