nieuws

22 jun 2001, 00:12

Academisch Ziekenhuis Groningen verwijdert ‘aanstootgevend’ kunstwerk

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) heeft na twee dagen een erotisch getint schilderij weggehaald omdat personeel en patiënten er aanstoot aan namen. Op het doek, een vrije bewerking van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci, grijpt een blote negerin de engel Gabriël bij zijn edele delen. Dat meldt vandaag het Nieuwsblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kunstenaar H. Heukers vindt het weghalen van zijn werk getuigen van ‘Victoriaanse toestanden’. Hij wilde een eigentijdse visie op het laatste avondmaal maken. ,,Er komen een blote aartsengel, een blote negroïde dame en een vrouwelijke apostel in voor en Jezus zit naast Judas. Ik zie niet wat daar aanstootgevend aan is’’, aldus de kunstenaar.
Volgens het ziekenhuis heeft de kunstenaar zich niet aan de afspraak gehouden dat er geen erotisch getinte afbeeldingen zouden komen. Na twee dagen waren er al zoveel klachten binnengekomen dat het ziekenhuis het schilderij naar een onopvallende plek heeft verhuisd. ,,Wij zijn een ziekenhuis en geen galerie’’, verklaart woordvoerder R. Verhagen van het AZG.