nieuws

09 feb 2013, 11:11

Aardbevingen Groningen: nu al bijna dagelijkse kost

Voor de derde keer deze week was er vanmorgen een aardschok in Groningen. Ze beginnen daarmee nu bijna dagelijkse kost te worden. De aardschok van zaterdagmorgen was de derde van deze week en blijkt een kracht te hebben gehad van 2,7 op de schaal van Richter. Volgens het KNMI lag het epicentrum vanmorgen in ’t Zand, maar

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

de schok werd ook gevoeld in Loppersum, Garsthuizen en andere plaatsen in noord-Groningen.

De eerste beving deze week op 7 februari om 23:32 uur Nederlandse tijd had een magnitude van 2,7, de tweede beving op 8 februari om 00:19 uur had een magnitude van 3,2.

Op 9 februari, zaterdagmorgen, deed zich om 6:26 uur een beving voor bij 't Zand met een magnitude van 2,7.

Het KNMI meldt:

''De aardbevingen vonden plaats langs een breuk in de ondergrond. Door het winnen van gas ontstaan er spanningsverschillen langs bestaande breuken in de gasvelden. Deze oplopende spanning ontlaadt zich soms in aardbevingen. De locatie van de aardbevingen is middenin het Groningen gasveld waar de meeste compactie plaatsvindt. Hierdoor is het spanningsverschil aan weerszijden van de breuken daar groot.''

Er is geen voorschok-hoofdschok relatie tussen deze bevingen.

 


Grillig patroon


De eerste twee bevingen in het noordoosten van de provincie Groningen zijn goed gevoeld. Ook uit de stad Groningen zijn een aantal meldingen gekomen. De energie van de aardbevingen in Groningen verspreidt zich vaak niet precies in een cirkel rondom de aardbeving, maar heeft een grillig patroon (het uitstralingspatroon). Hierdoor kan de aardbeving gevoeld zijn in de stad Groningen, 20 km ten zuiden van de beving, maar niet in dorpen dichterbij ten westen van het epicentrum.

Ook in hogere gebouwen wordt een aardbeving beter gevoeld dan in laagbouw. Een hoog gebouw is als een omgekeerde slinger en beweegt meer aan de bovenkant dan aan de onderkant.


Ondiep


Aardgas bevindt zich op ongeveer 3 km onder de grond. Daarom vinden de aardbevingen die door gaswinning worden veroorzaakt ook op deze diepte plaats. Dat is ondiep voor aardbevingen, waardoor deze bevingen goed gevoeld worden. De meeste natuurlijk aardbevingen vinden plaats op 20-100 km diepte.